piątek, 22 stycznia 2016

Wyniki melisowego konkursu

Założycielki i właścicielki energyfamily.pl, Ania i Arleta, dokładnie przestudiowały Wasze przepisy przysłane na konkurs, w którym nagrodami są kosmetyki chorwackiej marki DomCudownejMelisy i wybrały zwycięzców :).
Przedstawiam Wam zatem wyniki.


Pierwszą nagrodę, czyli szampon (jeden z 3 rodzajów do wyboru: do suchychdo przetłuszczających sięz odżywką 2w1) i mydełko Elixir otrzymuje

blondelook74 za kruszona :)

KRUSZON ŚWIDNICKIEJ BOGINI

2 cytryny
6 gałązek melisy
1/2 szkl. cukru
1/2- 1 szkl. wody
1/2 szkl. dobrej brandy
1 butelka szampana albo wina musującego  (a co!)

Przygotowanie: Z jednej sparzonej cytryny skroić cienko wierzchnią skórkę w kształt spiralki. Cytryny obrać i pokroić na cienkie plastry.
Do szklanego dzbanka wrzucić melisę, plasterki cytryny, skórkę i cukier, wlać wodę i brandy. Wszystko dobrze wymieszać , przykryć i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Schłodzonego szampana wlać do dzbanka z lodówki i delikatnie wymieszać. Przed podaniem ozdobić skórką cytryny i melisą. Podawać z pokruszonym lodem.


Aż się rozmarzyłam :))) Zrobię to cudo latem na pewno!


Drugą nagrodę w postaci organicznego kremu do rąk otrzymuje

Kosodrzewina79 za pyszne i łatwe naleśniki

Kęs na złapanie oddechu przed trudami dnia - naleśniki serowo - melisowe w polewie czekoladowej.
Kostkę chudego sera białego rozgniatam z dojrzałym bananem na papkę, następnie dodaję garść umytych i osuszonych listków melisy. Nadzienie zawijam w razowe naleśniki i jeszcze raz wrzucam na patelnię, aby były ciepłe. Po wyłożeniu na talerz delikatnie "okraszam" je roztopioną mleczną czekoladą i posypuję listkami melisy. Znikają z talerzy w kilka sekund.

Po lekturze przepisu chyba nikt nie wątpi w ich błyskawiczne znikanie :).


Ania i Arleta postanowiły też przyznać nagrodę wyróżnienia dla

Justyny Pietryszak za mus z malin z melisą

Mus z malin z melisą
(przepis na 4 porcje)

400g malin
2 łyżki posiekanych listków świeżej melisy
100ml śmietanki kremówki 30%
100g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Maliny umieszczamy w garnuszku, dodajemy 2 łyżki cukru pudru (można dodać jeszcze 1 kieliszek nalewki malinowej) i gotujemy kilka minut do czasu aż maliny rozpadną się. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Jeśli nie lubimy pestek z malin to mus przecieramy przez sitko. Melisę bardzo drobno siekamy, dodajemy do musu z malin.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny i miksujemy wszystko na gładki krem.

Do pucharków warstwami nakładamy: mus z malin z melisą, następnie krem z kremówki i mascarpone, ponownie mus i na górę krem. Dekorujemy listkami melisy. Deser najlepiej smakuje schłodzony. Gotowe :)


Brzmi pysznie! 
Wyróżniony przepis zostanie nagrodzony niespodzianką w postaci drobnego upominku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziewczyny - bardzo Wam gratuluję i proszę blondelook, Kosodrzewinę i Justynę o wysłanie danych adresowych na maila info@energyfamily.pl. Blondelook proszę również dodatkowo o wskazanie, który szampon chciałaby dostać.

Ale uwaga, uwaga - to nie koniec niespodzianek!
Dziewczyny postanowiły bowiem nagrodzić wszystkie uczestniczki konkursu 20% kuponem rabatowym na zakupy kosmetyków w sklepie energyfamily.pl, ważnym do końca stycznia 2016. Kupony otrzymacie drogą mailową :).

Aniu i Arleto - bardzo Wam dziękujemy :)

Zapraszam na FB sklepu, gdzie zostaną opublikowane nadesłane przepisy (o ile ich autorki nie wyrażą sprzeciwu).