niedziela, 17 lipca 2016

Anula w kuchni - dwa dżemy i ciastka :)

Wczorajszy dzień spędziłam w kuchni :) oczywiście nie cały, ale trochę mi się zeszło. Pokażę Wam wyniki mojego sobotniego kucharzenia :).
W zeszłym roku Agnieszka z Agulkowego Pola poradziła mi zrobienie dżemu morelowego z dodatkiem tymianku. Przy robieniu tegorocznych zapasów poszłam więc za Jej radą i oto jest :).
Dziękuje Aguś - wyszło przepysznie!


Do dżemu morelowego z tymiankiem zużyłam:
- 3 kg wypestkowanych i pokrojonych na średniej wielkości kawałki moreli
- 3 żelfixy 3:1
- 1 kg cukru
- otarta skórka z 3 cytryn i 1 pomarańczy
- listki świeżego tymianku, ciężko mi powiedzieć ile dokładnie, ale myślę, że ok. 3-4 płaskich łyżek stołowych

Gotowałam aż morelki zaczęły się rozpadać i przełożyłam do słoiczków :).
Dżem ma oczywiście smak słodkich moreli, ale dzięki skórce cytrynowej i pomarańczowej nie jest mdły tylko kwaskowy, a dzięki tymiankowi i kapce imbiru jest także pikantny :). Cudo!




mmmmmmmm..... :)

Męczyły mnie 3 oskurowane cytryny i pomarańcza, miałam też sporo jabłek. Przerobiłam je więc na dżem, bo nie chciałam żeby się zmarnowały. I tak oto mam też dżem cytrusowo - jabłkowy z ziołami:
- miąższ z 3 cytryn i pomarańczy o łącznej wadze 0,5 kg
- starte na grubych oczkach jabłka o wadze 0,5 kg
- starta skórka z jednej pomarańczy, po trochu świeżych ziół: melisa, tymianek rozmaryn.
- żelfix 3:1
- 300g cukru

Tym sposobem, z kuchennych resztek, powstał całkiem przyjemny i orzeźwiający dżemik.



Na koniec jeszcze szybko o ciasteczkach owsianych, które zapewne wszyscy znają :D a ja robię je dopiero od niedawna.
Jest to wersja do zrobienia której wystarczy miska i widelec.
- 2 dojrzałe banany
- 100g płatków - ja dałam owsiane i jaglane (łącznie oczywiście 100g)
- 100g suszonych daktyli
- 100g pestek/orzechów (dzisiaj wrzuciłam wiórki kokosowe, płatki migdałowe i pestki słonecznika)
Piekę zazwyczaj ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.




To małe ciasteczko jest Ariki - lubi ciastka owsiane. I nie ma w nich nic, co by jej zaszkodziło :).

Cały dzień w kuchni a obiadu na niedzielę nie mam....
Zaraz wrzucę do naczynia żaroodpornego mięso z uda indyka, świeże zioła, cebulę, czosnek, parę młodych ziemniaczków, marchewkę, przykryję świeżym szpinakiem i niech się obiad sam robi w piekarniku :D. Uwielbiam przygotowywać na obiad wszystko, co można zrobić szybko i bez nadmiernego wkładu pracy :D. A takie właśnie potrawy jednogarnkowe są najlepszym wyjściem.

18 komentarzy:

  1. Ale te ciasteczka pysznie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre :) i słodkie, chociaż bez cukru.

      Usuń
  2. Też często tak robię mięsko z ziemniakami w piekarniku. Szybko i prosto. Za to na dżemy w tym roku nie mam siły i pozostają mi te kupne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto, szybko i smacznie :)))
      Wcale Ci się nie dziwię, że odpuszczasz dżemy - są ważniejsze rzeczy *:

      Usuń
  3. MMm dżemik musi być pyszny :)

    U nas już część przetworów porobiona - sok z malin, sok z agrestu, dżem truskawkowy. Będzie jeszcze kompot z porzeczek i z jabłek i sok z pigwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychotki!!!
      Takie własne są świetne :)))

      Usuń
  4. Same pyszności! :) Ten morelkowy wygląda mi wybitnie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morelowy jest super! Warto zrobić :)

      Usuń
  5. Ja znam Twoje smakowite dżemiki więc te też z pewnością są mega:) Ciasteczka bym schrupała więc może w następną sobotę zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))
      Ciasteczka są bardzo fajne, u nas się rozchodzą w mgnieniu oka....

      Usuń
  6. Ale pyszności, nigdy nie próbowałam takiego dżemiku, jestem ciekawa smaku, za rok muszę zrobić:) Jejku jestem pełna podziwu, że ciasteczka owsiane Ci takie piękne, kształtne wyszły, moje zawsze wyglądają jak gruszki ha ha ha:):D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))
      Banan je ładnie skleja, bez problemu dają się formować w kulkę a potem je rozpłaszczam tylko.
      Dżem spróbuj koniecznie, naprawdę świetny smak.

      Usuń
  7. Drzem morelowy uwielbiam, ale nie przepadam za tymiankiem. Ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zazwyczaj nie sięgam po tymianek, ale z morelami jest cudny!

      Usuń
  8. Ale pyszności! Przepis na ciasteczka owsiane na pewno wypróbuję, bo jest fajniejszy od mojego- nie dodaje się tłuszczu ani cukru :), a ten udziec z rozmarynem to chodzi za mną od wczoraj...:D
    Szkoda, że ze mnie beztalencie w kwestii przetworów w słoikach :( Właśnie zakisiłam ogórki, ale w takim wielkim saganie do zużywania na bieżąco, bo w słoikach to się już chyba nie odważę- katastrofa normalnie... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oprócz dżemów nic nie robię, bo nie umiem :) dżem to najprostszy do zrobienia słoik - uwierz mi! Skoro mi wychodzą to każdemu wyjdą :D

      Usuń