Ja kocham! Taka forma ma w sobie coś wyjątkowego :)
Od producenta:
Nierafinowane organiczne masło kakaowe łupane - Okani
Waga: 50g, cena 10 zł
Kruche masło o jasnożółtym kolorze i aromacie gorzkiej czekolady jest tłoczone na zimno, nie traci antyoksydantów, polifenoli i teobrominy, składników odżywczych. Dzięki zawartości polifenoli masło kakaowe stymuluje produkcję kolagenu, poprawia jędrność i elastyczność skóry.
Masło pozyskiwane z owoców kakaowca, pozostawia na skórze aksamitną powłokę, łatwo wchłania w skórę dzięki swej z nią biozgodności, nawilża, odżywia i regeneruje.
Działa jak naturalny bronzerem poprawiającym koloryt skóry. Nadaje skórze brązowy odcień opalenizny i dzięki tworzeniu ochronnego filmu na skórze chroni przed poparzeniami słonecznymi.
- Masło polecane jest do skóry suchej, ze skłonnością do łuszczenia się, zapobiega pojawianiu się rozstępów i wspomaga skórę przed, w trakcie i po opalaniu.
- Zawiera korzystne dla skóry witaminy oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, wapń, żelazo.
- Nadaje skórze aksamitną gładkość i połysk.
- Poprawia koloryt opalenizny, delikatnie brązując.
- Wygładza skórę i poprawia jej elastyczność.
- Chroni przed pojawianiem się rozstępów, uelastycznia włókna kolagenowe.
- Może być stosowane podczas ciąży, nie działa alergizująco.
- Działa przeciwzmarszkowo neutralizując działanie wolnych rodników.
Masło ma stałą konsystencję, która przechodzi w płynną w temperaturze ok. 36 stopni. Topnieje lekko rozcierane w dłoniach, ale może być również połączone z olejami w proporcjach 80% do 20%. Należy wtedy zamieścić opakowanie z pokruszonym masłem kakaowym w kąpieli wodnej do jego rozpuszczenia. Do opakowania należy dolać olej i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Z racji swej konsystencji masło kakaowe często jest stosowane jako środek konsystencjotwórczy w produkcji kosmetyków.
Skład: Theobroma Cacao Seed Butter
Masło pozyskiwane z owoców kakaowca, pozostawia na skórze aksamitną powłokę, łatwo wchłania w skórę dzięki swej z nią biozgodności, nawilża, odżywia i regeneruje.
Działa jak naturalny bronzerem poprawiającym koloryt skóry. Nadaje skórze brązowy odcień opalenizny i dzięki tworzeniu ochronnego filmu na skórze chroni przed poparzeniami słonecznymi.
- Masło polecane jest do skóry suchej, ze skłonnością do łuszczenia się, zapobiega pojawianiu się rozstępów i wspomaga skórę przed, w trakcie i po opalaniu.
- Zawiera korzystne dla skóry witaminy oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, wapń, żelazo.
- Nadaje skórze aksamitną gładkość i połysk.
- Poprawia koloryt opalenizny, delikatnie brązując.
- Wygładza skórę i poprawia jej elastyczność.
- Chroni przed pojawianiem się rozstępów, uelastycznia włókna kolagenowe.
- Może być stosowane podczas ciąży, nie działa alergizująco.
- Działa przeciwzmarszkowo neutralizując działanie wolnych rodników.
Masło ma stałą konsystencję, która przechodzi w płynną w temperaturze ok. 36 stopni. Topnieje lekko rozcierane w dłoniach, ale może być również połączone z olejami w proporcjach 80% do 20%. Należy wtedy zamieścić opakowanie z pokruszonym masłem kakaowym w kąpieli wodnej do jego rozpuszczenia. Do opakowania należy dolać olej i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Z racji swej konsystencji masło kakaowe często jest stosowane jako środek konsystencjotwórczy w produkcji kosmetyków.
Skład: Theobroma Cacao Seed Butter
Masło posiada certyfikat Soil Association Organic gwarantujący najwyższą jakość produktu.
Po otwarciu wita nas zapach czystek czekolady! Wytrawny, wyraźny, nie do pomylenia z czym innym.
Grudki jak widzicie przybierają nieregularne kształty, każda jest inna. Są twarde, nawet w wysokiej temperaturze i na słońcu nie topnieją, robią się jedynie trochę bardziej plastyczne.
Jeśli chcemy używać masła w formie miękkiego smarowidła do twarzy lub ciała trzeba je roztopić i połączyć z płynnym olejem. Otrzymamy wówczas miękkie masełko do ciała i twarzy.
Ja lubię stosować w pielęgnacji całe grudki, bez przetwarzania. Mają stałą konsystencję, bez problemu używam ich w tej formie pod oczy, na łokcie czy pięty. Biorę grudkę do ręki i delikatnie smaruję nią okolice oczu :). Masło pod wpływem ciepła skóry trochę się topi i zostawia na skórze warstewkę silnie odżywczego pokarmu dla cery. Dzięki dużej twardości masła nie muszę obawiać się, że przesadzę z ilością. Miziam się delikatnie wokół oczu i upajam cudownym zapachem.
Jest to świetna opcja pielęgnacji oczu na noc. Masło kakaowe ma silne działanie regenerujące, odżywcze, wygładzające. Skóra jest dzięki niemu w dobrej kondycji, ma ładny koloryt i dobrą sprężystość.
Jeśli poświęcimy chwilę na odłupanie jego kawałeczka i roztopienie w dłoniach, jest świetnym kosmetykiem do twarzy. Nakładam je raz na jakiś czas i cera dostaje odżywczego kopa.
Stosowane na piętki i łokcie szybko pomaga pozbyć się suchości czy pęknięć. Staję się miękka i przyjemna w dotyku. Oczywiście masło kakaowe to delicje dla ciała! Jego aplikacja jest nieco bardziej czasochłonna niż typowego balsamu, ale czego się nie robi, żeby porozpieszczać skórę :). I ten cudowny zapach, który czuć długo po aplikacji!
Masło kakaowe jest oczywiście tłuste. Nie może być inaczej. Ale nie jest to oleista i ciągnąca się tłustość, tylko zwarta i półmatowa warstwa, która dobrze się wchłania, trzyma się skóry i nie jest lepiąca.
Jeśli nie używaliście jeszcze masła kakaowego w takiej czystej, łupanej formie to spróbujcie. To zupełnie inne doświadczenie niż stosowanie maseł z jego dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz